Ce impact are grupa de sânge asupra sănătății tale

de: Andrada Bonea
18 08. 2016

Chiar dacă nu se cunosc foarte multe detalii, există o legătură semnificativă între grupa de sânge și starea generală de sănătate.

Din păcate, nu putem controla ce grupă de sânge avem, dar ne ajută să știm pentru a avea în vedere posibilele slăbiciuni.

În funcţie de caracteristicile hematologice ale fiecărei grupe de sânge, sistemul imunitar va acţiona în mod diferit asupra virusurilor, bacteriilor şi afecţiunile provocate de acestea.

De exemplu, un studiu realizat de oamenii de știință de la Harvard School of Public Health arată că cei care au grupele A, B sau AB prezintă un risc mai mare de boli coronariene, prin comparație cu cei cu grupa O.

De asemenea, aceleași grupe au un risc mai mare de formare de cheaguri de sânge periculoase.

Un alt studiu realizat de cei de la Universitatea din Vermont, care a implicat 30.000 de oameni, a arătat că cei cu grupa AB au un risc cu 82% mai mare de a avea probleme cu memoria, care pot provoca demență.

Dr. Cushman, cel care a condus studiu, a spus că partea bună e că aceste lucruri pot fi controlate, atât timp cât persoana în cauză nu fumează, mănâncă sănătos și rămâne în formă. Recomandat ar fi și să își păstreze creierul activ prin citit, puzzle-uri și interacțiune socială.

Mai multe cercetări au scos la iveală faptul că cei cu grupa de sânge A prezintă riscuri crescute de cancer la stomac, potrivit lui Gustaf Edgren, expert în epidemiologie la Institutul Karolinska din Suedia. Oamenii cu grupa O, pe de altă parte, sunt mai predispuși la ulcer peptic. Având în vedere că ambele afecțiuni sunt asociate cu bacteria h pylori, specialistul susține că probabil grupele de sânge ne fac mai susceptibili la anumite infecții bateriane.

Poți citi mai multe despre fiecare grupă sanguină mai jos

Grupa 0

La nivel global, grupa sanguină 0 este cea mai comună. Persoanele care deţin această grupă au o consistenţă mai subţire a sângelui, un sistem imunitar foarte puternic, secreţii bogate ale acizilor în stomac şi în general trăiesc cel mai mult. Bolile la care aceştia sunt adesea predispuşi sunt cele digestive cauzate de hiperaciditate, artrite şi afecţiunile tiroidiene provocate de un sistem imunitar hiperactiv.

De asemenea,  persoanele cu grupa 0 sunt mai susceptibili la inflamaţii sau reacţii alergice care  pot declanşa dezechilibre ale imunităţii.

Grupa A

Sistemul imunitar al celor cu grupa sanguină A este foarte eficient împotriva infecţiilor de tip bacterian precum: otita, tuberculoza, infecţia cu E.coli sau abcesele de la nivelul pielii.  Aceştia au în schimb o sensibilitate  ridicată faţă de mâncărurile pe bază de peşte, deoarece le cauzează mai uşor boli digestive.

De asemenea, cei cu grupa A sunt afectaţi în mod frecvent de probleme respiratorii precum astmul sau infecţii ale sinusului, de aceea este recomandată evitarea produselor bogate în probiotice întrucât acestea pot provoca inflamaţii ale tractului respirator.

Grupa B

Grupa sanguină B prezintă o combinaţie de caracteristici specifice grupelor 0 şi A. Totuşi, acesta este un tip sanguin mult mai rezistent la infecţiile sau dezechilibrele digestive, astfel că alimentaţia persoanelor cu grupa B este mai permisivă, fiind recomandate în special tipurile de carne cu valori proteice consistente: vită, peşte şi miel.

Trebuie evitată însă carnea de pui deoarece aceasta conţine cantităţile cele mai mari de hormoni de creştere şi prezintă un risc foarte mare pentru bolile autoimune.

Grupa AB

Aceasta este cea mai rară grupă sanguină şi combină atât caracteristicile benefice, cât şi punctele slabe ale tipurilor de sânge A şi B. Afecţiunile cele mai comune, specifice acestei grupe, se manifestă la nivelul respirator, auditiv şi faringian prin sinuzite, alergii, rinite, laringite şi otite.

O altă problemă frecventă o constituie infecţiile şi dezechilibrele digestive, cauzate de inabilitatea de a procesa în întregime proteinele animale şi cele din lapte. Astfel,  dieta vegetariană este adesea recomandată persoanelor cu grupa sanguină AB.